Sunday, August 1, 2010

~Sedia Menerima Tempahan~

marble cheese brownies

cheese tart




cupcake


cupcake



pulut kacau @ wajik







Kepada semua... Mama dengan lapang hatinya menerima tempahan untuk semua produk yang mama dah upload gambarnya kat sini.... So sapa yang nak tempah tu... 'Feel free' la untuk contact mama ok.....

Thursday, July 29, 2010

Pertama kali makan bihun SELEPAS BERSALIN - 28/7.2010


Fuhh...... bukan nak kata.... hari rabu lepas mama terselamat dari makan nasi.... mama makan BIHUN SOTO....... sonoknye......... kekekeke......... ni bukan apa... pas bersalin hari tu, mama memang pantang mee, bihun, koay teow, laksa semua ni... kira nak makan apa semua tak berani... tambah lagi suami mama memang tak bagi... bila disuarakan kata nak rasa sikit, pasti dia nanti bantah dengan sekeras-kerasnya.... Iyala kan... mak mama dah meninggal...... so bab apa yang boleh makan ngan tak boleh makan, mama search tenet ngan buat andaian sendiri la.. di sebabkan andaian sendiri tu la... abis semua mama bantai pi pantang... takut nak makan... nasib la 2-3 hari lepas,suami ada terdengar mak mertua kata bihun, mama boleh makan... mee, koay teow ngan laksa tak boleh makan. fuh... lega.. terus terbit dalam kepala otak ni macam2 jenis bihun mama nak masak... so yg pertama sekali mama buat ialah BIHUN SOTO..... Sorry kepada anak2 saudara ku sekalian... sungguhpun anda sekalian pernah request nak bihun ni hari tu, chu x sempat lagi nak masak untuk u all lg key.. ni buat pun untuk puaskan nafsu sendiri.... nanti kita buat makan-makan kat umah, chu masakkan untuk korang key lalink.........

Wednesday, July 28, 2010

Resipi Nasi Tomato


ok kak farah..... ni resipi nasi tomatonya ok.... sbb kak kata utk 2-3 org... kita buat cara 2-3 org nya ok... kekeke.....


Nasi Tomato


2 pot - Beras Basmathi

2 sudu makan - planta

1 ulas bawang besar - dihiris

2 ulas bawang putih - ditumbuk

2cm halia - ditumbuk

1 biji tomato - dihiris kasar

4 sudu besar - tomato puree

100ml - susu cair

1 setengan pot beras - air

rempah 4 beradik

garam

gula

daun pandan

kismis

gajus

daun pudina

air mawar


Cara-caranya:-


1. tumis bawang, bawang, putih, halia, 4 beradik, daun pandan.

2. Kemudian masukkan tomato yang telah dihiris. lenyek2 tomato tu.

3. masukkan tomato puree, air, garam dan gula

4. setelah mendidih, masukkan susu dan beras.

5. tanak beras hingga masak.

6. setelah masak gembur2kan nasi tu dan taburkan kismis, gajus, daun pudina dan air mawar..





Tuesday, July 27, 2010

Ayam Masak Merah


Atas permintaan Kak Farah..... Saya sertakan resipi ayam masak merah ni key....... Sorry la kak.. lama dah tak tgk blog ni....... lupa dah pasal resipi yang kak minta tu... Resipi Saya ni takdak sukatan kak...... Semua secukup rasa.... agak2 la yek.....


Ayam Masak Merah


Ayam 1 ekor- dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. kemudian goreng


1kg Bawang besar- 1/2 dihiris, 1/2 dimesin

10 ulas Bawang putih - di mesin

5 cm Halia - di mesin

Cili kering - di mesin

Cili merah - di mesin

Serai - dititik

3 biji tomato - dimesin

500 gm - Santan

Garam - secukup rasa

Gula - secukup rasa

Daun Pudina

Kacang Peas

Kulit Kayu Manis

Buah Pelaga

Bunga Lawang

Minyak Masak


Cara-caranya

1. Goreng Ayam. Ayam jangan digoreng lama sangat. nanti keras...

2. Dengan minyak dari gorengan ayam itu, Tumis bawang, rempah 4 beradik, serai. kemudian masukkan semua yang telah di mesin. Tumis hingga naik minyak.

3. Masukkan gula dan garam..

4. Masukkan santan. Biarkan mendidih.

5. Setelah itu masukkan ayam.. jangan masak terlalu lama setelah masuk ayam, dikuatiri ayam akan hancur.

6. Setelah tutup apinya, boleh la ditabur daun pudina dan kacang peas...


p.s: untuk dapatkan rasa yang lebih enak.. cili tu dibiarkan tumis lama sikit....

lama nya tak update..........

Siakap 3 Rasa

Masak Lemak Ayam

Kurma Telur



Kuah Durian

Homemade Pizza



Gulai Ikan Kering


Daging Goreng Kunyit

Beriani Ayam

Ayam Kampung Perap








Olla semua.......... sorry semua... lama sungguh mama tak update.. bukan apa, tiba2 terlupa lak pasal blog ni... iya la kan.. mama ni br nak belajar berblog ni semua.... sekarang keja mama ni.. MASAK.... MAKAN... MASAK.... MAKAN.... ni ja la keja rutin...... badan pun bagai di pam2 dah ni.......... camna ni...... oklah... di sini mama upload la antara masakan mama ok... sapa nak resipi, msg ja mama ok......... dengan ikhlasnya mama nanti terturun resipi tu key sayang.......





























Wednesday, June 23, 2010

DiNnEr mAlAm Ni - 23/6/2010

Nasi Goreng Udang

Ikan Salut Tepung


Malam ni just masak simple2 ja... Nasi Goreng Udang ngan Ikan salut tepung ja... Simple tapi mengiurkan.... dengan ikan goreng panas2, cicah lak ngan sos yang mama beli kat Kelantan. Sos tu khas untuk makan ngan ikan salut tepung atau keropok lekor... Rasa sos tu manis2 pedas gitu... Memang syok giler...

Tuesday, June 22, 2010

CuPcAkE...




Ni semua gara2 tengok org lain dok wat cupcake la... mama ni bab mem'baking' memang tak berapa nak pass.. tapi sebab teringin sangat nak mem'baking' macam org lain, mama buat la gak... tengok la berlemuih abis cupcake yg mama buat... tapi still dapat permintaan dari anak saudara mama suruh buat masa birthday dia nanti.. dia nak bagi kat kawan2 dia... alahai... ni yang sayang anak saudaraku ni..... thanks kakak... nanti chu buat cantik2 key masa birthday kakak........