Tuesday, July 27, 2010

Ayam Masak Merah


Atas permintaan Kak Farah..... Saya sertakan resipi ayam masak merah ni key....... Sorry la kak.. lama dah tak tgk blog ni....... lupa dah pasal resipi yang kak minta tu... Resipi Saya ni takdak sukatan kak...... Semua secukup rasa.... agak2 la yek.....


Ayam Masak Merah


Ayam 1 ekor- dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. kemudian goreng


1kg Bawang besar- 1/2 dihiris, 1/2 dimesin

10 ulas Bawang putih - di mesin

5 cm Halia - di mesin

Cili kering - di mesin

Cili merah - di mesin

Serai - dititik

3 biji tomato - dimesin

500 gm - Santan

Garam - secukup rasa

Gula - secukup rasa

Daun Pudina

Kacang Peas

Kulit Kayu Manis

Buah Pelaga

Bunga Lawang

Minyak Masak


Cara-caranya

1. Goreng Ayam. Ayam jangan digoreng lama sangat. nanti keras...

2. Dengan minyak dari gorengan ayam itu, Tumis bawang, rempah 4 beradik, serai. kemudian masukkan semua yang telah di mesin. Tumis hingga naik minyak.

3. Masukkan gula dan garam..

4. Masukkan santan. Biarkan mendidih.

5. Setelah itu masukkan ayam.. jangan masak terlalu lama setelah masuk ayam, dikuatiri ayam akan hancur.

6. Setelah tutup apinya, boleh la ditabur daun pudina dan kacang peas...


p.s: untuk dapatkan rasa yang lebih enak.. cili tu dibiarkan tumis lama sikit....

No comments:

Post a Comment