Atas permintaan Kak Farah..... Saya sertakan resipi ayam masak merah ni key....... Sorry la kak.. lama dah tak tgk blog ni....... lupa dah pasal resipi yang kak minta tu... Resipi Saya ni takdak sukatan kak...... Semua secukup rasa.... agak2 la yek.....
Ayam Masak Merah
Ayam 1 ekor- dilumur dengan serbuk kunyit dan garam. kemudian goreng
1kg Bawang besar- 1/2 dihiris, 1/2 dimesin
10 ulas Bawang putih - di mesin
5 cm Halia - di mesin
Cili kering - di mesin
Cili merah - di mesin
Serai - dititik
3 biji tomato - dimesin
500 gm - Santan
Garam - secukup rasa
Gula - secukup rasa
Daun Pudina
Kacang Peas
Kulit Kayu Manis
Buah Pelaga
Bunga Lawang
Minyak Masak
Cara-caranya
1. Goreng Ayam. Ayam jangan digoreng lama sangat. nanti keras...
2. Dengan minyak dari gorengan ayam itu, Tumis bawang, rempah 4 beradik, serai. kemudian masukkan semua yang telah di mesin. Tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan gula dan garam..
4. Masukkan santan. Biarkan mendidih.
5. Setelah itu masukkan ayam.. jangan masak terlalu lama setelah masuk ayam, dikuatiri ayam akan hancur.
6. Setelah tutup apinya, boleh la ditabur daun pudina dan kacang peas...
p.s: untuk dapatkan rasa yang lebih enak.. cili tu dibiarkan tumis lama sikit....
No comments:
Post a Comment